Skip links

Een markant kerkgebouw uit 1425 met een witte toren.

Voor veel mensen is Texel een bijzondere plek.

Dat zit hem in de natuur, de mensen, de rust en de ruimte. Alsof we op de boot al afremmen, en hier alles net een versnelling lager mag.

Het zit ook in de plekken op het eiland.

Een van de meest bijzondere plekken is wel de Kerk in Den Hoorn, net naast het dorp, en van heinde en verre (zelfs vanaf de boot!) is dit prachtige kerkje te zien.
Vanbinnen is het een warme en sfeervolle kerk, met een prachtige akoestiek ook.

Een plek waar al eeuwen mensen samen komen, om stil te staan bij het leven, om het te eren en te vieren.

Op zondag zijn hier regelmatig kerkdiensten.

Op de andere dagen kunt ook u hier terecht om uw speciale momenten te vieren. Bijvoorbeeld een huwelijk, de herbevestiging hiervan of een jubileum. In dit kerkje zal het nog specialer worden.

Vanwege de akoestiek zijn hier ook regelmatig concerten. Wilt u hier een concert organiseren? Of een studiedag in dit sfeervolle gebouw? Ook dat kan.
De kerk biedt plek aan zo’n 150 mensen. Er is een moderne geluids- en video-installatie. Ook is er een vleugel die gehuurd kan worden.

Bezichtiging Hoornder Kerk mogelijk op:
Woensdag 11.00-16.00
Donderdag 13.00-16.00

Historische achtergrond kerk Den Hoorn

De Hervormde kerk in Den Hoorn (Texel) is een markant kerkgebouw uit 1425 met een witte toren. De houten kapel op deze locatie werd in 1409 afgebroken.

In 1450 werd de toren tegen de westgevel (en deels in het schip) gerealiseerd. De kerk bestaat nog slechts uit drie traveeën, in 1646 door de stenen topgevel afgesloten.

De kerk ligt aan de noordrand van het dorp. Vroeger lag de kerk echter in het centrum; er zijn de laatste eeuwen (na de bloeiperiode van het beloodsen van schepen) door leegstand veel huizen gesloopt.

Op de balustrade van de kerktoren rond de spits staan drie schijnwerpers die samen met het lage licht in de duinen ten zuidwesten van Den Hoorn een lichtenlijn vormen.

Het kerkorgel werd in 1857 vervaardigd door de Zwolse orgelbouwersfirma J.C. Scheuer & Zonen. Het heeft één manuaal, acht registers en een aangehangen pedaal.

Het kerkgebouw is een rijksmonument

Bezichtiging Hoornder Kerk mogelijk op:
Woensdag 11.00-16.00
Donderdag 13.00-16.00

IMG_7892-1
IMG_7761-1
denhoorn1-1024x540
trouwen texel demtex den hoorn kerk 06

Belangrijke data

1409
Onstaan

De houten kapel op deze locatie werd in 1409 afgebroken.

1857
Kerkorgel

Het kerkorgel werd in 1857 vervaardigd door de Zwolse orgelbouwersfirma J.C. Scheuer & Zonen.

1450
Toren

In 1450 werd de toren tegen de westgevel (en deels in het schip) gerealiseerd.

Locatie